Tapijtreiniging is een ondergeschoven kind op reinigingsgebied. Waar in de VS het minimaal één tot twee keer per jaar het tapijt grondig wordt gereinigd is het in Nederland vaak pas aan de beurt als het eigenlijk te laat is. In Nederland is het gemiddelde één keer per zeven jaar en dat is echt te weinig. Hier is stofzuigen alleen de norm, maar dat is niet hetzelfde als grondig schoonmaken. Met stofzuigen wordt het bovenste vuil deels verwijderd, maar ingelopen vuil blijft zitten waar het zit.
Wij gebruiken drie technieken om het tapijt te reinigen: droog reinigen, het bonnet-systeem en sproei-extractie.
- Droog reinigen heeft als voordeel dat de ruimte snel weer gebruiksklaar is. Deze methode bestaat uit poeder dat wordt ingeborsteld. Het vuil bindt zich aan het poeder en wordt vervolgens opgezogen. Nadelen zijn de bewerkelijkheid en het achterblijven van poeder in het tapijt waardoor hervervuiling sneller optreedt.
- De tweede methode is het bonnet-systeem. Hierbij wordt het tapijt eerst met een borstelmachine gezogen en vervolgens gesprayd met een water/zeepoplossing waaraan soms ook gecarboniseerd water of koolzuurgas wordt toegevoegd. Nadat het schoonmaakmiddel is ingetrokken, wordt het tapijt met een eenschijfsmachine behandeld. Als schijf wordt een katoenen of microvezel pad (de bonnet) gebruikt. Het vuil blijft daaraan hangen.
- De sproei-extractie is de derde (en meest gebruikte) methode. Het is een natte reiniging. Hierbij wordt het tapijt eerst gestofzuigd met een borstelmachine, waarna schoonmaakmiddel over het tapijt gesprayd wordt. Daarna wordt onder druk (heet) water in het tapijt geïnjecteerd en dit wordt meteen weer opgezogen waardoor het losgeweekte vuil wordt meegenomen. Voordeel is een optimale reiniging, maar het duurt wel iets langer voordat het weer droog is.
Een goede materiaalkennis is dus noodzakelijk en reinigingsadviezen van de tapijtfabrikant moeten strikt worden opgevolgd. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen, maar door een slim onderhoudsplan op te zetten kunnen deze methoden zorgen voor een blijvend schoon, representatief en duurzaam tapijt. Welke methode er ook gebruikt wordt, regelmatige toepassing ervan is noodzakelijk. De vloerbedekking bepaalt in hoge mate de kwaliteit van het binnenklimaat en een vies tapijt is daarvoor niet bevorderlijk. Zand en stof zorgen niet alleen voor een hogere slijtage, maar vooral het stof bevat ziektekiemen en allergenen. Bij een sterk vervuild tapijt verspreiden die zich door opwerveling bij belopen van de ruimte.
De meest gebruikte methode in appartementencomplexen is echter de sproei-extractie. Zoals al eerder vermeld is de frequentie van tapijtreiniging in Nederland erg laag, waardoor alleen diepte-reiniging nog helpt.
Welke diensten verzorgen jullie nog meer voor VvE naast vloerreiniging?
- Schoonmaak
- Glasbewassing
- Hoge- en lagedrukreiniging
- Huismeesterdiensten
- Dakgootreiniging
- (Preventieve) bestrijding
- Bescherming